MARY POPPINS NIEUWE OPEN EINDE MUSICAL FORTIS CIRCUSTHEATER 

Mary Poppins wordt de nieuwe open einde productie van Joop van den Ende Theaterproducties in het Fortis Circustheater in Scheveningen. De musical, gebaseerd op de verhalen van P.L. Travers en de succesvolle Disney film, is een coproductie in samenwerking met Disney Theatrical Productions en Cameron Mackintosh. Mary Poppins zal in het theaterseizoen 2009/2010 in première gaan. Wie de hoofdrollen gaan vertolken, is nog niet bekend. De audities starten deze maand.
Erwin van Lambaart, producent en algemeen directeur Joop van den Ende Theaterproducties: “Na het grote artistieke en commerciële succes van Londen en New York ben ik erg blij dat Mary Poppins straks in het Fortis Circustheater in Scheveningen komt te staan. Speciaal voor Nederland zullen we de komende maanden werken aan een aantal aanpassingen. De show en het theater hebben alles in zich om er een spectaculaire musical van te maken. Het creatieve team met onder anderen decor- en kostuumontwerper Bob Crowley (Aida en Tarzan) heeft het klassieke verhaal een jonge, moderne, en kleurrijke draai gegeven. Zijn werk en de uitbundige choreografieën op de beroemde vrolijke liedteksten oogsten internationaal al veel lof.”

Producer Cameron Mackintosh: ”Mary Poppins is wereldwijd bij een groot publiek bekend en geliefd. Eerst verschenen de boeken van P.L. Travers uit 1930, toen de magische Walt Disney film in 1964 en nu de musical die ik met veel inspiratie samen met Disney heb geproduceerd en een bewezen succes is in Londen en op Broadway.Het verhaal van Mary Poppins is klassiek met hedendaagse thema’s. Pamela Travers schreef de originele verhalen een paar jaar na de beurskrach van 1929. Ze kon toen natuurlijk niet weten dat 75 jaar later de wereld met dezelfde problemen zou kampen als in het verhaal waarin de bank waar de vader van het gezin Mr. Banks werkt in ernstige financiële problemen raakt. Ik vind het fantastisch om weer met Joop van den Ende en zijn team te werken. Het is meer dan 20 jaar geleden dat we samen Les Misérables naar Nederland brachten (nu te zien in Rotterdam en later ook voor een korte periode in Amsterdam), en eerder al The Phantom of the Opera en Miss Saigon.

Thomas Schumacher, President van Disney Theatrical Productions en Co-producent van Mary Poppins, zegt “Ik sluit me helemaal aan bij Cameron’s enthousiasme om weer met Joop van den Ende en zijn team te werken. De show heeft inderdaad een heel actueel karakter en ik weet zeker dat we met veel plezier werken aan een productie van Mary Poppins speciaal voor het Nederlandse publiek. Onze Disney film is al geliefd in Nederland en ik ben er zeker van dat de musical prachtig zal staan in het Circustheater. Tarzan, die daar op dit moment speelt, is een groot succes en we kijken uit naar de volgende samenwerking met Stage Entertainment.”

Het creatieve team van Disney Theatrical Productions en Cameron Mackintosh wordt geleid door regisseur Richard Eyre. Matthew Bourne is, met co-choreograaf Stephan Mear, verantwoordelijk voor de choreografie. Bob Crowley heeft de decors en kostuums ontworpen. Lichtontwerp door Howard Harrison, geluidsontwerp van Paul Groothuis en de muzikale arrangementen zijn van William David Brohn.

Voor de Nederlandse productie zal Stephan Brooker de muzikale supervisie hebben, de regie is in handen van James Powell en choreografie door Geoff Garratt. Producent van Disney Theatrical Productions is Thomas Schumacher.

De musical won in Londen een aantal prestigieuze awards waaronder een Olivier Award voor Best Theatre Choreography (Matthew Bourne en Stephen Mear), de Variety Club Award voor Beste Musical en de Evening Standar Award voor Beste Set Design (Bob Crowley) en de Wahtsonstage.com Theatergoers’ Choice Award voor Best Design (Bob Crowley).

De Broadway productie opende in 2006 en is een van de grootste successen van het seizoen 06/07 geworden. De productie won onlangs de Tony Award voor Best Set Design (Bob Crowley).

Het verhaal
Het verhaal van kinderjouffrouw Mary Poppins is vooral bekend van de gelijknamige Disneyfilm uit 1964, met Julie Andrews in de titelrol. Het personage is gecreëerd door P.L. Travers en is het onderwerp van een serie boeken, gepubliceerd sinds 1934. De musical zal gebaseerd worden op deze verhalen en op de film.
Bankmanager George Banks houdt van een geregeld leven met orde en netheid. De opvoedkundige zorg voor zijn beide kinderen Jane en Michael laat hij aan een nanny over. Als de kinderen ook het laatste kindermeisje tot wanhoop hebben gedreven waardoor deze de benen neemt, is de maat voor George vol. Hij zal zelf wel eens een degelijk en streng kindermeisje aannemen. De kinderen hebben een ander beeld bij een kindermeisje en verwoorden dit in een advertentietekst, die George meteen verscheurt en in de haard gooit. Maar de volgende dag staat een nieuwe kinderjuf voor de deur: Mary Poppins en ze heeft de verscheurde brief van de kinderen in haar hand. George is hierdoor helemaal van zijn apropos en neemt de dame aan. Vanaf dat moment zal er veel gaan veranderen in huize Banks...

 

                    

bron Joop van den Ende Entertainment.